27 d’abril del 2008

Refugi

Cartell de Refugi

El passat 25 d'abril vaig visitar l'exposició 'Refugi. Quan el refugi és el subsòl', mostra commemorativa del 70è Aniversari dels Bombardeigs de Barcelona.

L'exposició es centra en els bombardeigs succeïts els dies 16, 17 i 18 de març de 1938, brutalment executats per l'aviació feixista italiana i dirigits sobre població civil.

Llistat de víctimes dels bombardeigs

L'exposició està situada al vestíbul de l'estació de Metro de la Línia 2 d'Universitat i només entrar podem veure una columna amb el llistat de víctimes dels bombardeigs.

Estació de metro el 1938

La primera part de l'exposició és una reproducció d'una estació de Metro el 1938, amb figures de refugiats pels bombardeigs, vídeos, cartells i diaris de l'època.

Refugiats

Segons la il·luminació canviant, veiem més o menys el material de l'interior o l'exterior. Les figures dels refugiats reprodueixen diàlegs de situació.

Vídeos

Els vídeos, sense àudio i subtitulats (*), donen imatges i informació sobre els primers bombardeigs d'Europa dirigits sobre població civil (i lluny del front).

Diaris

Mentre visitem l'exposició caminem per sobre de reproduccions de diaris escampats per tot el terra amb les portades i titulars sobre els bombardeigs.

Estació de Metro el 2008

La segona part de l'exposició és una reproducció de la mateixa estació de Metro el 2008, amb imatges i vídeo del què va suposar al món els bombardeigs de Barcelona.

Imatges

Presentació d'imatges de bombardeigs dirigits sobre població civil després dels de Barcelona i de manifestacions multitudinàries contra la guerra fins ara.

Vídeo

Presentació de vídeo amb cites, frases i articles de resolucions, expressats, inspirats o declarats arran de bombardeigs dirigits sobre població civil.

Instal·lació de Refugi al Metro

L'exposició forma part dels actes commemoratius dels bombardeigs a Catalunya (1936-1939), programada del 15 de març al 6 d'abril, prorrogada fins al dia 30.

Si no us la voleu perdre, doneu-vos pressa que s'acaba. Tant si ja l'heu vista com si no, doneu un cop d'ull a la web oficial per més informació i la resta d'actes.

(*)
"Aquests bombardejos són excel·lents (...)
em complau que els italians sàpiguen suscitar horror
per la seva agressivitat en lloc de complaença
com a mandolinistes.
També opino que això millora la consideració
que tenen de nosaltres els alemanys,
a qui agrada la guerra integral i sense pietat."

(Benito Mussolini, Il Duce, dictador de la Itàlia feixista)

Març de 1938

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada