14 d’abril del 2006

75è Aniversari de la República

Recentment he assistit a un acte en commemoració del 75è Aniversari d'Esquerra Republicana de Catalunya i el 30è Aniversari de la Represa d'ERC Badalona. L'historiador Jordi Albaladejo va donar un repàs als fets històrics i els representants d'ERC als fets polítics.

ERC es va fundar pocs dies abans de les eleccions i tothom va quedar sorprès pel sobtat èxit republicà. En Francesc Macià va proclamar la República Catalana des del balcó de la llavors Diputación, després Generalitat de Catalunya, abans que es proclamés a Espanya.

Avui banderes republicanes han onejat a pals i balcons d'ajuntaments i cases, recordant-nos que l'actual concepte d'Espanya va ser imposat per les armes, des de bandera fins al Rei. Fins quan haurem d'esperar per poder gaudir d'una democràcia real i no reial?

La República Catalana proclamada per Francesc Macià va ser tan efímera com la proclamada per Lluís Companys però ambdós van tenir el valor de proclamar el que Catalunya volia, pacífica i democràticament, com ha de ser, sense condicionants externs, sense Rei ni Espanya.

VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada