15 d’octubre del 2009

Dia d'Acció del Bloc 2009

Dia d'Acció del Bloc

Avui 15 d'octubre és el Dia d'Acció del Bloc, la cita anual en la que un munt de blocs s'adhereixen a una mateixa campanya per tractar un mateix tema global.

Aquest és el tercer any que hi participo. L'any passat el tema era la pobresa, l'anterior era el medi ambient i enguany és el canvi climàtic.

Com que no puc dir res que no se sàpiga i del que es tracta és de parlar sobre el tema, intentaré enfocar-ho d'una manera diferent, basant-me en com l'impacte d'unes pel·lícules han acabat conscienciant al món.

Crec que hi ha un abans i un després d'una pel·lícula que es va estrenar al 2004 quan, amb la dreta governant prepotentment a mig món, encara es posava en dubte el canvi climàtic i que els humans l'acceleréssim.

La pel·lícula El dia de demà (The Day After Tomorrow, 2004) d'en Roland Emmerich, critica la inconsciència dels polítics davant les evidències científiques, portant les conseqüències als extrems en un període de temps rècord.

Inspirada en fets i situacions meteorològiques de la novel·la La propera supertormenta global (The Coming Global Superstorm, 1999) d'Art Bell and Whitley Strieber, la pel·lícula va estar assessorada per científics.

En el seu moment els polítics de dretes la van criticar molt i amb el temps els científics n'han moderat les possibilitats que els fets puguin succeir però això no resta la importància que va tenir l'impacte en els espectadors.

Una altra pel·lícula, en aquest cas documental, que va impactar va ser Una veritat incòmoda (An Inconvenient Truth, 2006) d'en Davis Guggenheim i protagonitzada per n'Al Gore, el candidat a president atracat per en Bush Jr.

La idea del documental es va gestar durant la presentació d'una de les conferències sobre el canvi climàtic de la gira que en Gore estava realitzant per tot el món, el mateix dia de l'estrena de la pel·lícula El dia de demà.

Al Gore va treballar de valent per que la gent prengués consciència sobre el canvi climàtic, promocionant la pel·lícula i el llibre, fent conferències i mobilitzant la societat amb aliances i projectes sobre el clima.

No hi ha dubte que va impactar molt. El documental va guanyar dos Oscars el 2007, l'audiollibre un Grammy el 2009 i n'Al Gore i el Grup de l'ONU pel Canvi Climàtic van guanyar el Premi Nobel de la Pau el 2007.

Una altra pel·lícula, altre cop documental, que també va impactar va ser Home (Home, 2009) d'en Yann Arthus-Bertrand, estrenada simultàniament al cine, en DVD i Blu-ray, i gratis per la tele i YouTube a tot el món.

Per primer cop a la història tot el planeta pot veure un missatge en forma de documental que precisament afecta a tot el planeta, en múltiples idiomes (en català per TVC), diferents formats, qualitats, gratis i de pagament.

El documental, a banda de ser una altra excel·lent forma de despertar les consciències dels pocs escèptics que encara puguin quedar, és una meravellosa forma de veure el planeta amb imatges excepcionals de gran qualitat.

Aquest no serà el darrer documental, ni cap d'aquestes són les úniques pel·lícules en parlar i conscienciar sobre el tema però sí han estat pioneres en alguns aspectes i, sobretot, han tingut un impacte global superior.

Malgrat que aquestes pel·lícules, juntament amb l'increment de desastres climatològics succeïts els darrers anys, ens han conscienciat que el canvi climàtic és un fet, no ens hem d'adormir en desaccelerar el procés.

La realitat incòmoda ens ha de fer corregir els mals hàbits perquè la nostra llar arribi el millor possible als nostres descendents el dia de demà o el món i la nostra forma de viure tal i com ho coneixem avui desapareixerà.

Bé, aquesta ha estat la meva entrada sobre el canvi climàtic el Dia d'Acció del Bloc. Espero que hi torni a participar molta gent i que torni a ser tot un èxit arreu del món. Us animeu a participar-hi? : )

Aquesta entrada és part del
Dia d'Acció del Bloc 09 - Canvi Climàtic


Enllaços relacionats a YouTube:
The Day After Tomorrow Trailer
An Inconvenient Truth Trailer
HOME (English with subtitles)
HOME (ES)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada