12 d’octubre del 2007

MHC ( I )

Museu d'Història de Catalunya

Museu d'Història de Catalunya ( Part I )

Divendres passat vaig anar al Museu d'Història de Catalunya (MHC), situat als vells Magatzems Generals del Comerç del Port de Barcelona, antigament coneguts popularment com a tinglados, actualment anomenats Palau de Mar.

El museu està dividit en cinc plantes, de zero a quatre, correctament indicades tant als rètols com al fulletó que et donen al comprar les entrades. La visita es pot fer en unes dues hores però la podem dividir per períodes.

Jo vaig dividir la meva visita per poder anar sense presses i tenir temps de provar els continguts interactius, pel que vaig començar-la per la Planta 2, de la prehistòria al segle XVIII, que és el contingut d'aquesta entrada, la primera part.

Reproducció d'un vaixell comercial romà

Les arrels, de la prehistòria al segle VIII

Els primers poblats de la prehistòria, els ibers, els grecs, els fenicis, els romans, els visigots... un repàs a les cultures que es van anar passant i succeint per la Península Ibèrica, centrant-se en el que avui coneixem com a Països Catalans.

Recreació de la llegenda de La Senyera

El naixement d'una nació, segles VIII al XIII

La invasió musulmana, l'imperi carolingi, el casal de Barcelona, la independència dels comtats catalans, l'aparició del terme Catalunya i la llengua catalana escrita, la conquesta de la Catalunya Nova i la unió dinàstica amb Aragó.

Reproducció de l'espasa d'en Jaume I

La mar nostra, segles XIII al XVI

Les conquestes de Mallorca i València, l'expansió militar i comercial per la Mediterrània, la conformació de les principals institucions de govern de Catalunya, La Fam, La Pesta, la guerra civil i la unió dinàstica amb Castella.

Recreació d'El Corpus de Sang

A la perifèria de l'imperi

El manteniment de l'Estat dins de l'imperi dels Àustries, els conflictes fronterers i marítims, la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió i el Setge de Barcelona, el Decret de Nova Planta i la desaparició de l'Estat dins l'imperi dels Borbons.

En Roger de Barcelona ; )

Ben aviat continuaré la visita pel Museu d'Història de Catalunya per la Planta 3, de la Revolució Industrial a la recuperació de l'autonomia, que és el contingut de la propera entrada, la segona part.

Nota: He aconseguit fer una entrada el dia dotze d'octubre sense parlar de cap festa unionista radical espanyola! Bona Festa del Pilar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada