23 d’octubre del 2007

MHC ( II )

Museu d'Història de Catalunya

Museu d'Història de Catalunya ( Part II )

Fa un parell de dissabtes vaig tornar al Museu d'Història de Catalunya (MHC) per continuar la visita que, com vaig explicar a la primera part, vaig dividir per poder anar sense presses i tenir temps de provar els continguts interactius.

En aquesta segona visita vaig continuar per la Planta 3, de la Revolució Industrial a la recuperació de l'autonomia, que és el contingut d'aquesta entrada, la segona i darrera part, al final de la qual faré una valoració personal del museu.

Recreació d'una fàbrica tèxtil

Vapor i nació, segles XVIII i XIX

L'especialització agrària, les manufactures, l'obertura del mercat americà, els vapors i les colònies, els eixamples, les classes burgesa i obrera, el carlisme, el republicanisme, el proteccionisme i la revitalització de la cultura catalana.

Recreació de la Setmana Tràgica

Els anys elèctrics, de 1990 a 1939

L'extensió de l'electricitat i els combustibles, el moviment obrer, la immigració, la Lliga Regionalista i els partits republicans, la Mancomunitat, la Generalitat, el cop d'estat militar i la Guerra Civil, la dictadura i l'abolició de l'autonomia.

Recreació d'un mur amb propaganda electoral

Desfeta i represa, de 1940 a 1980

La repressió de l'esquerra democràtica, els empresonaments i afusellaments polítics, el col·lapse econòmic, l'obertura econòmica, l'oposició al règim, el moviment democràtic, la mort del dictador i el retorn de l'autonomia.

Recreació d'una classe abans i després de la guerra

Valoració personal del museu

El museu està molt bé, és espaiós amb bancs per descansar i lavabos, reproduccions d'objectes, edificis i escenaris a tamany real i a escala, objectes cedits d'altres museus, molta interactivitat i per a tots els públics, d'escoles a grans.

Les poques coses que he trobat malament han estat, per un costat els mapes, que en alguns casos estan descolorits i costen d'entendre i per un altre costat els interruptors per interactuar, que en alguns casos estan espatllats.

Des de la reproducció d'un vaixell comercial romà, on podrem veure la càrrega d'àmfores que duia l'interior, a la recreació d'una classe abans i després de la guerra, on podrem veure l'intent dictatorial de rentat de cervell.

La visita és, sens dubte, extremadament recomanada a tothom que vulgui fer un recorregut per la nostra història, ja sigui perquè no la coneixen, perquè l'han oblidat o perquè van aprendre la versió tergiversada pel feixisme espanyol.

En Roger proclamant la República Catalana ; )

A la botiga hi trobarem un munt de llibres, regals i records, alguns de típics però d'altres d'especial interès, com els llibres de les exposicions temporals que es fan o s'han fet al museu, que difícilment trobarem a cap altra llibreria.

Les entrades tenen una vigència de quinze dies si ens les segellen convenientment abans de marxar, pel que convé segellar-les al mostrador on hi ha un guàrdia de seguretat, sota les escales mecàniques. Pregunteu i us ho indicaran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada