4 de setembre del 2009

25 Anys de Hip Hop

25 Anys de Hip Hop

Enguany fa vint-i-cinc anys que es van estrenar Breakdance, Beat Street i Electric Boogaloo, les pel·lícules que van posar de moda i donar a conèixer la cultura hip hop arreu del món. Aprofitant l'any clau (el 1984) i l'avinentesa (els 25 anys), s'estan organitzant actes commemoratius per commemorar el desembarcament del hip hop al nostre país.

Jo tampoc podia deixar passar la data sense fer-ne cap esment, ja que també fa vint-i-cinc anys que vaig descobrir el hip hop i darrerament he estat escrivint sobre el tema de cara al 25è Aniversari del nostre grup, els Electro Breakers. Aquell curs 84-85 va ser el del break, el deejaying, l'emceeing i el graffiti, els fonaments del hip hop.

Recordo haver vist les tres pel·lícules al cinema, varies vegades, diferents dies i el mateix dia en sessió continua doble. La sessió continua volia dir que quan acabava la pel·lícula tornava a començar i la podies tornar a veure (si arribaves tard podies veure el principi). La sessió doble constava d'una pel·lícula d'estrena i una de re-estrena, molt popular als cines de barri.

Cartells originals de les pel·lícules
Breakdance, Beat Street i Electric Boogaloo

Indubtablement, les pel·lícules van obrir el camí a la cultura hip hop però els xiquets d'aquella època som els que vam fer que arrelés i es quedés un cop passada la moda. Nosaltres som els que omplíem els cines de barri i vèiem les pel·lícules una vegada rere l'altra, d'estrena i re-estrena, i amb la mateixa entrada en sessions continues dobles!

Després del cinema sortíem al carrer, pintàvem, escoltàvem música i ballàvem i, quan treien la pel·lícula, passàvem els dies, esperant que en tornessin a posar una altra... Fins i tot ballàvem a la porta del cine quan estava tancat! Fins que al final no en va arribar cap més i la moda va passar... però el hip hop es va quedar i vint-i-cinc anys després ho celebrem!

Segurament algun crític de cine pensarà que la qualitat d'aquestes pel·lícules no era per il·lustrar-nos sinó per traumatitzar-nos però, afortunadament, l'opinió dels crítics te poc a veure amb els fenòmens de culte espontani per part del públic. El pas del temps ens permet veure les carències però ens segueixen emocionant. I com ha passat el temps pels actors?

Michael 'Boogalo Shrimp' Chambers

Michael 'Boogalo Shrimp' Chambers, Turbina (Turbo) a les pel·lícules Breakdance (Breakin') i Electric Boogaloo (Breakin' 2: Electric Boogaloo), llavors i ara.

Adolfo 'Shabba Doo' Quiñones

Adolfo 'Shabba Doo' Quiñones, Ozono (Ozone) a les pel·lícules Breakdance (Breakin') i Electric Boogaloo (Breakin' 2: Electric Boogaloo), llavors i ara.

Lucinda Dickey

Lucinda Dickey, Kelly (Kelly / Special K) a les pel·lícules Breakdance (Breakin') i Electric Boogaloo (Breakin' 2: Electric Boogaloo), llavors i ara.

Rae Dawn Chong

I per finalitzar, perquè seria massa costós i quasi impossible cercar tots els actors, Rae Dawn Chong, Tracy Carlson a la pel·lícula Beat Street, llavors i ara.

Aquest ha estat el meu petit homenatge a aquestes tres pel·lícules i a alguns dels seus actors principals en forma d'entrada de bloc. Espero que agradi als breakers de la vella escola i als fans que puguin passar per aquí. Ja amenaço que no serà el darrer homenatge breaker...

25 Anys de Hip Hop! : D

Nota: Aquestes tres pel·lícules no van originar el hip hop als EUA. De fet, no són ni les primeres, ni les darreres pel·lícules de hip hop que es van estrenar a l'època però es van estrenar en el punt més àlgid de popularitat d'aquesta cultura i van ser pioneres en fonamentar-ne el coneixement i l'expansió fora dels EUA.

Entrada relacionada:
25 Anys de Hip Hop (entrada ampliada 10-02-10)


--------------------------------------------------
ATENCIÓ!
Si us ha agradat aquesta entrada
no us perdeu la nova versió ampliada al
Dreadful® BCN HIP HOP
La meva història del hip hop a Barcelona
des d'un punt de vista barceloní i en català!
--------------------------------------------------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada