6 de febrer del 2008

MNAC ( I )

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Museu Nacional d'Art de Catalunya ( Part I )

Recentment he tornat a visitar el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), situat al Palau Nacional de la vella Exposició Internacional de 1929, després coneguda com a Fira de Mostres, actualment Fira de Barcelona.

El museu està dividit en tres plantes, correctament indicades tant als rètols com al fulletó. La visita es pot fer en un dia però la podem dividir per períodes o per les dues plantes de la col·lecció permanent.

Sala Oval del MNAC

Jo vaig dividir la meva visita en tres per poder anar sense presses i gaudir de l'art. A la primera visita vaig començar per la Planta Baixa, del romànic al renaixement i barroc, que és el contingut d'aquesta entrada, la primera part.

Les fonts de Montjuïc amb el MNAC al fons

Romànic

El fons d'art romànic del Museu està constituït per obres de procedència majoritàriament catalana que abracen el període comprès entre els segles XI i XIII.

Sóc del parer que l'aparent senzillesa de l'art romànic el dota d'una ingenuïtat que alhora amaga un gran misteri. El temor a Déu protegeix al poble de l'horror del Mal.

Les esglésies romàniques estaven completament pintades, interior i exteriorment. Dels exteriors, avui despullats, en queden petites proves però de l'interior en tenim tresors.

El MNAC disposa de les millors obres d'art del romànic català, restaurades i exposades com si fóssin als temples originals. No us les perdreu i gaudiu-les amb calma.

Gòtic

El fons d'art gòtic del Museu està constituït per obres de procedència majoritàriament catalana que abracen el període comprès entre els segles XIII i finals del XV.

L'art gòtic és quelcom més que l'evolució del romànic. El missatge canvia de forma i lloc, es refina i salta de les parets. La devoció protegeix al poble del mals reals.

Els petits temples donen pas a les grans esglésies i catedrals, els frescos donen pas als vitralls i retaules. Un nou art amb nous missatges, símbols i signatures.

El MNAC disposa d'algunes de les millors obres d'art del gòtic català, restaurades i ben exposades. No perdreu detall i gaudiu-les amb el deteniment que es mereixen.

Renaixement i barroc

El fons d'art del Renaixement i el barroc del Museu està constituït per obres espanyoles, italianes i flamenques que abracen el període comprès entre els s. XVI i XVIII.

El Renaixement trenca amb l'Edat Mitjana per reprendre els clàssics i fer-los renéixer a l'Edat Moderna. Parteix de la Península Itàlica però no arrela a la Ibèrica.

A Catalunya el gòtic perdura fins al barroc. Si el Renaixement és refinat, el barroc és recarregat. Pretén "modernitzar" o mostrar la "riquesa" d'una nova època.

El MNAC disposa de bons exemples obres d'art del Renaixement i el barroc. Val la pena gaudir-les, malgrat personalment no m'agradi gaire el barroc.

En Roger amb el MNAC al fons

Ben aviat continuaré la visita pel Museu Nacional d'Art de Catalunya per la Planta Baixa i la Planta Primera, del Llegat Cambó a l'Art Modern, que és el contingut de la propera entrada, la segona part.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada