3 de març del 2009

El català a la informàtica

El català a la informàtica

Divendres passat vaig piolar per recordar fer una entrada el cap de setmana sobre la notícia que acabava de rebre però una bona i una mala notícia ho van ajornar.

Avui el company Jordi ha publicat una entrada al respecte i, per no fer-li un comentari més llarg que un dia sense Internet, he decidit fer aquesta entrada pendent.

La notícia és que els governs de Catalunya, Illes Balears, Euskadi i Galícia han guardonat Microsoft per la promoció de la Realitat Plurilingüe de l'Estat Espanyol.

Si bé és ben cert que el suport de Microsoft al català no és l'ideal, s'ha de reconèixer que tenen l'únic gran sistema operatiu comercial disponible oficialment en català.

Els usuaris d'aquest sistema, amb més o menys dificultats, tenen la majoria de les eines bàsiques en català i, només per això, crec que ja es mereixen el premi.

No dic que d'altres com Softcatalà no es mereixin el guardó, tant o més que Microsoft, però segur que ja en rebran i esperem que amb diners i no només honorific.

És veritat que Softcatalà proporciona un munt d'eines, per a diferents sistemes i en català des de fa 10 anys, però també és veritat que tenim Windows en català des del 95.

A més, el premi no el donen Catalunya i Balears, també el donen Euskadi i Galicia i, mentre que Softcatalà cobreix els Països Catalans, Microsoft cobreix tot l'Estat.

És Microsoft un model perfecte? Rotundament no i subscric tots els punts del comunicat de Softcatalà. Però és un model a seguir? Sens dubte, a què espera Apple?

El tema d'Apple és vergonyós! No només pel menyspreu que mostra ignorant la nostra llengua, sinó per l'actitud que pren vers els que intenten solucionar-ho.

Tenir Apple en català ja és possible però no sense voluntat, dedicació, paciència i esperança en els voluntaris i que Apple continuï permetent-ho...

I ja no parlo de nosaltres, que amb il·lusió i ganes vam emprendre unes accions que han quedat tan esbravades com el mal que fa a la vista parlar de GUA i veure GUM a l'adreça... El que no sàpiga de què va no entén res!

I heus aquí el dilema de qui no es vol complicar: Treballar amb bons equips en una llengua que no és la nostra o treballar amb la nostra llengua amb mals equips?

Jo vull triar el meu idioma de sèrie amb el bon equip que he comprat, sense haver-me de preocupar per res més. Hi tinc dret. Però la culpa de no tenir-ho és nostra.

Si el nostre país no és un Estat que faci complir la llei és perquè nosaltres no ho exigim. Ens conformem amb el país que tenim o tenim por d'exigir els nostres drets.

Mentre això no canviï, esperem que ens facin les coses i queixem-nos quan no ens agradi, sempre depenent dels voluntaris i que ens permetin tenir-los...

I el mateix es pot aplicar a la resta d'àmbits de la llengua, les seleccions catalanes, les infraestructures, les telecomunicacions, etc, etc, etc...

2 comentaris:

  1. Roger, tens raó?, val més això (sistema operatiu i programari en català) que res (MacOsX castellà)?
    Donar premis, condecoracions i guardons s'entén que es fa de manera altruïsta i per la feina ben feta. Aquest, però, no crec que sigui el cas. Des de la meva ignorància, em fa l'efecte que les tres administracions treballen amb els Soft de Microsoft. No fa pas gaire la Generalitat va renovar llicències per xifres multimilionàries a l'empresa que ells mateixos guardonen podien haver adquirit software lliure com fan les administracions avançades d'europa per reduir despeses i no dependre del monopoli informàtic i no ho va fer. L'empresa guardonada s'emporta unes multes d'escàndol de la Unió Europea, per això, per monopoli. És com guardonar telefònica com a millor i més gran operadora nacional de telefonia.
    Dit d'una altra manera, si el que ha pagat la administració catalana, valenciana i Balear a Microsoft per llicències del software se li oferís a Apple per que traduís el MacOsX en català (pots dividir el total per 4 si vols) en un intercanvi comercial, vull això a canvi del trincu, trincu... Vols dir que no ens el traduirien?
    Els catalans som famosos perquè se'ns compra de manera fàcil, només cal veure-ho a la política, per una bossa de patates xips. I a sobre per tapar les nostres vergonyes guardonem els que s'han enriquit (més) gràcies a tots nosaltres.
    És el que penso.

    ResponElimina
  2. Joan, abans de res, gràcies per comentar.

    Respecto el què penses però no ho comparteixo. Com en moltes coses a la vida, no tot és blanc o negre. Ni pagar vol dir tenir coses en català, ni ser català vol dir ser comprable, ni tot val per tenir-ho gratis. D'uns casos no se'n pot fer una norma.

    Si mirem el títol del premi "a la promoció de la Realitat Plurilingüe de l'Estat Espanyol", penso que una empresa que te disponible bona part dels seus productes amb les llengües dels governs que donen el premi és adient. N'hi ha una altra més adient? Podria no fer-ho, com la majoria. Que ens agradin més o menys l'empresa, el sistema, el programari de pagament i les subvencions, és un altre tema, llarg de debatre i no en un comentari.

    A la Generalitat s'hi ha introduït programari lliure varies vegades i el deuen fer servir en determinats departaments però, no ens enganyem, el món administratiu, públic i privat, és Windows/Office.

    El Mac OS ja estava en català però el van deixar de fer. La Generalitat ja va contactar amb Apple però no va tenir cap efecte. Fet que demostra que pagant Sant Pere no sempre canta...

    Finalment, penso que la solució de la nostra llengua a la informàtica no passa per passar-nos tots al programari lliure. És una opció que no potser l'única. El que cal és defensar els nostres drets.

    No canvio un Mac per un PC ni de conya!

    Salut!

    ResponElimina